PARKETTA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

SZÁLLÍTÁS, TÁROLÁS

A parketta szállítása zárt szállítóeszközzel történjen. A fektetésig a parketta száraz helyen tárolható. Fontos, hogy új lakás építésénél, vagy felújítás esetén a parketta lerakása legyen az utolsó művelet, amiatt hogy ne sérüljön a parketta felülete.

A PARKETTA FEKTETÉSE NORMÁL ESETBEN

Az aljzat száraz, szilárd, sima, repedésmentes és tiszta legyen, az aljzatban nem lehet 2 mm/fm-nél nagyobb szintkülönbség, ha az egyenetlenség meghaladja a +/- 2 mm/2 m-t, aljzatkiegyenlítővel kell azt egyenletessé tenni. Csak olyan aljzatkiegyenlítőt válasszanak, melyet a gyártó kifejezetten fából készült meleg burkolat (parketta, svédpadló) alá ajánl.

Az aljzatbeton max. 2% CM nedvességtartalmú lehet, amelyet a munkák megkezdése előtt feltétlenül meg kell mérni és feljegyezni a kivitelezési naplóba.

A helyiséghez méretezett tágulási hézagot kell hagyni a falak mellett.

A parkettát csak normál lakótérre jellemző, átlagos terhelésnek és egyéb fizikai igénybevételnek kitett, 20-22 °C hőmérsékletű és 45-55% relatív páratartalmú helyiségben használják

A PARKETTA FEKTETÉSE PADLÓFŰTÉS ESETÉN

A fűtés csöveket mindig egyenletesen, a teljes felületre kell fektetni, egymástól egyenlő távolságra. A csövek felett a beton vastagsága legalább 3 cm legyen, ami biztosítja az egyenletes hő-elosztást.

A parkettát hűtött vagy fűtött felületre csak azután szabad leragasztani, hogy a hűtő/fűtő rendszer stabilan működik és a lerakó felszín hőmérséklete 20 C körül van. Fontos betartani, hogy fűtés során a beton hőmérséklete maximum 29 oC fok legyen. Ezt követően -  normál működés során -  a parketta hőmérséklete nem haladhatja meg a 25-27 C - ot és nem lehet 15-17 C alatt.

Az aljzat száraz, szilárd, sima, repedésmentes és tiszta legyen, az aljzatban nem lehet 2 mm/fm-nél nagyobb szintkülönbség, ha az egyenetlenség meghaladja a +6-? 2 mm/2 m-t, aljzatkiegyenlítővel kell azt egyenletessé tenni. Csak olyan aljzatkiegyenlítőt válasszanak, melyet a gyártó kifejezetten fából készült meleg burkolat alá és padlófűtésre ajánl.

Az aljzatbeton max. 2% CM nedvességtartalmú lehet, amelyet a munkák megkezdése előtt feltétlenül meg kell mérni és feljegyezni a kivitelezési naplóba.

A helyiséghez méretezett tágulási hézagot kell hagyni a falak mellett.

A parkettát minden esetben a gyár által ajánlott kétkomponensű poliuretán ragasztóval kell a kiegyenlített, száraz aljzatra ragasztani. A ragasztó felvitele előtt az aljzatot meg kell tisztítani, hogy minden olyan anyagtól mentes legyen, mely a ragasztó tapadását akadályozza. Port, zsírt, szennyeződést, stb. ezért el kell távolítani. A felhasznált minimális ragasztóanyag mennyisége 1,3 kg/m2 egyenletesen, fogazott glettvas segítségével kell a lerakó felszínre felvinni.

A PARKETTÁK HASZNÁLATA, TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

A parketta a használat során természetes mértékben kopik. A takarítást legfeljebb enyhén nedves ruhával végezze. A bő vizes felmosást szigorúan kerülni kell.

Kerülni kell a vegyszerek és szerves oldószerek alkalmazását, a gyárak által ajánlott semleges tisztítószereket használta ajánlott.

A sérülések elkerülése végett a bútorok lába alá védőfilcet, görgős székekre gumigörgőket, bútorgörgők alá védőalátétet kell alkalmazni.

Koncentrált pontszerű, erős terhelésnek nem szabad kitenni a parkettát, a tűsarkú cipő. a zongora a felületén nyomot hagy, az ajtó előtt lábtörlő alkalmazása ajánlott, a nagyobb, koptató jellegű szennyeződések megfogása érdekében.

Javasolunk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásnak vagy megdagadásának elkerülésére. Fontos hogy az átlagos 20-22 C és 45-55% relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.

A TELJES KÖRŰ GARANCIA ELVESZTÉSÉT KIVÁLTÓ OKOK

A szakszerűtlen kivitelezés

A vizes felmosás, csőtörés, beázás vagy vízkiömlése következtében a svédpadlóra vagy a svédpadlót övező épületszerkezetre jutó víz

Az épületszerkezetből eredő nedvességi behatás

Agresszív tisztítószer alkalmazása, rendkívüli mechanikai igénybevétel

Rendkívül száraz klíma miatti zsugorodás

Rendkívül magas páratartalom miatti dagadás

EGYÉB FELTÉTELEK

A kicsomagolás után kérjük, hogy ellenőrizzék a parkettát, amelyek nem megfelelőek, ne építsék be. Ha nem felelnek meg a megrendelésüknek vagy vélhetőleg fektetésük nem lehetséges, úgy azokat a gyárak díjmentesen kicserélik.

Pусский      Magyar Magyar

Kérjen Ingyenes visszahívást!

Tudja meg, hogy Önnek milyen parkettára van szüksége >>

 A  PADLÓVÁLSZTÁS TITKAI

KÉREM AZ INGYENES MAGAZINOMAT >>

Kérje a
MIRE KELL FIGYELNI KÜLTÉRI BURKOLATUNK KIVÁLASZTÁSAKOR ÉS A LERAKÁSA SORÁN
c. INGYENES tanulmányunkat, melyben lerántjuk a leplet a kültéri padlók titkairól.
A tanulmány letöltése >>


Ezt írták magazinunkról:

Sok új szemponttal bővültek az ismereteim. Ami a legjobban tetszett, hogy sokoldalúan egyfajta komplex szemlélet jött át az ismertetőkből és nem volt semmi negatív értelmű reklám íze az anyagnak.

Gratulálok: Rácz Judit

---

Mint leendő lakberendező, útmutatást kaptam a megfelelő, jó minőségű parketták kiválasztásához.

Köszönöm: Takácsné Kiss Zsuzsanna

---

Hasznos az Önöktől kapott információ, segít abban, hogy a bizonytalanság átváltozhasson célirányos kereséssé.

Üdvözlettel: Velegi Erzsébet

--- 

Nagyon jónak találtam a viaszolással és olajozással kapcsolatos részeket. A sorozatot is jónak találtam, mivel a gyakorlatban nem foglalkoztat parkettázás, ezért nem hiányoltam belőle semmit, egy kis plusz tudás elegendő volt. Most látom, hogy kültéri is van arra is fel fogok iratkozni.

Maradok tisztelettel:Kocsis István

--- 

Hasznosnak találtam a leveleiket és találtam benne igen jó tanácsokat is.

Köszönöm szépen: Gábor Éva

Az új házunkban padlófűtésünk van és mindenképpen nagyméretű padlót szerettünk volna vásárolni. Több helyen is jártunk és eltérő információt kaptunk arra nézve, hogy csak a többrétegű parkettát vagy a tömör fát is javasolják padlófűtés felé. Így kicsit tartottunk a tömör fától, de végül 15 mm vastag tömörfa tölgy svédpadlót vásároltunk a Trópusifa-Stúdióban. Nem bántuk meg. A meleget tökéletesen átengedi, a gyerekek imádnak hason fekve játszani rajta. Még a konyhát is ezzel burkolatuk, és az egész házban olajos felületkezelést kértünk rá. Nagyon szeretjük, sokkal természetesebb a felülete, könnyen tisztítható.

H-T Aurél

Nagyon hasznos, és érdekes volt a tájékoztatása. Köszönöm. Lakberendezőként sokszor kérnek tőlem tanácsot. Az ön tájékoztatása segített abban, hogy az önök színvonalas termékét ajánlani tudjam.

Varró Ibolya