Parketta fektetése padlófűtésre


1. Parketta
2.
3. Kétkomponensű poliuretán ragasztó
4. Aljzatbeton
5.
6. Fűtés vagy hűtés csövek

Új lakás építésénél, vagy felújításnál a parketta fektetése legyen az utolsó művelet, hogy ne sérüljön a parketta felülete.

Amennyiben a parketta padlófűtésre kerül, a fűtéscsöveket mindig egyenletesen, a teljes felületre kell fektetni, egymástól egyenlő távolságra. A csövek felett a beton vastagsága legalább 3 cm legyen, ami biztosítja az egyenletes hőelosztást.

A gyárilag felületkezelt parketta alá teljesen sima betonfelület szükséges. Burkolás előtt, feltétlen ellenőriztetni kell két dolgot a szakemberrel:

- a beton nedvességtartalma nem lehet több 1,8 CM2 %-nál

- a beton felületi egyenetlensége: 2 méteren belül maximum 2 mm lehet.

A parkettát hűtött vagy fűtött felületre csak azután szabad leragasztani, hogy a hűtő/fűtő rendszer stabilan működik és a lerakó felszín hőmérséklete 20 C körül van. Fontos betartani, hogy fűtés során a beton hőmérséklete maximum 29 oC fok legyen. Ezt követően – normál működés során – a parketta hőmérséklete nem haladhatja meg a 25-27 C –ot és nem lehet 15-17 C alatt.

Mindig biztosítani kell, hogy a levegő relatív páratartalma 45-60 % között legyen. A padlófűtésre az ideális a 10 mm vastagságú parketta, maximum 14 mm -es parkettát tegyünk. A bambusz parketta (egyrétegű ragasztott burkolat) vastagsága 15 mm, csak temperáló, alacsony hőfokozatú padlófűtésre alkalmas.

A parkettát minden esetben a gyár által ajánlott kétkomponensű poliuretán ragasztóval kell a kiegyenlített, száraz aljzatra ragasztani.

A ragasztó felvitele előtt az aljzatot meg kell tisztítani, hogy minden olyan anyagtól mentes legyen, mely a ragasztó tapadását akadályozza. Port, zsírt, szennyeződést, stb. ezért el kell távolítani.

A felhasznált minimális ragasztóanyag mennyisége 1,3 kg/m2, melyet egyenletesen, fogazott glettvas segítségével kell a felszínre felvinni. Ezt a mennyiséget durva felszín esetén növelni lehet.

A ragasztót a parketta elemek oldalait alkotó hosszú széleken nem lehet használni, akár hagyományos, akár felületkezelt parkettáról van szó. A felületkezelt parketták lerakása esetén gondosan kell eljárni, hogy a felső részre ne kerüljön ragasztó. Amennyiben ez bekövetkezne, a felszínt azonnal meg kell tisztítani. A padlóelemek lefektetésekor figyelni kell arra, hogy a padló elemek ne érjenek a falhoz illetve más padlóhoz. Mindig elegendő helyet kell hagyni a fa, főleg haránt irányú mozgására.
Pусский      Magyar Magyar

Kérjen Ingyenes visszahívást!

Tudja meg, hogy Önnek milyen parkettára van szüksége >>

 A  PADLÓVÁLSZTÁS TITKAI

KÉREM AZ INGYENES MAGAZINOMAT >>

Kérje a
MIRE KELL FIGYELNI KÜLTÉRI BURKOLATUNK KIVÁLASZTÁSAKOR ÉS A LERAKÁSA SORÁN
c. INGYENES tanulmányunkat, melyben lerántjuk a leplet a kültéri padlók titkairól.
A tanulmány letöltése >>


Ezt írták magazinunkról:

Sok új szemponttal bővültek az ismereteim. Ami a legjobban tetszett, hogy sokoldalúan egyfajta komplex szemlélet jött át az ismertetőkből és nem volt semmi negatív értelmű reklám íze az anyagnak.

Gratulálok: Rácz Judit

---

Mint leendő lakberendező, útmutatást kaptam a megfelelő, jó minőségű parketták kiválasztásához.

Köszönöm: Takácsné Kiss Zsuzsanna

---

Hasznos az Önöktől kapott információ, segít abban, hogy a bizonytalanság átváltozhasson célirányos kereséssé.

Üdvözlettel: Velegi Erzsébet

--- 

Nagyon jónak találtam a viaszolással és olajozással kapcsolatos részeket. A sorozatot is jónak találtam, mivel a gyakorlatban nem foglalkoztat parkettázás, ezért nem hiányoltam belőle semmit, egy kis plusz tudás elegendő volt. Most látom, hogy kültéri is van arra is fel fogok iratkozni.

Maradok tisztelettel:Kocsis István

--- 

Hasznosnak találtam a leveleiket és találtam benne igen jó tanácsokat is.

Köszönöm szépen: Gábor Éva

Az új házunkban padlófűtésünk van és mindenképpen nagyméretű padlót szerettünk volna vásárolni. Több helyen is jártunk és eltérő információt kaptunk arra nézve, hogy csak a többrétegű parkettát vagy a tömör fát is javasolják padlófűtés felé. Így kicsit tartottunk a tömör fától, de végül 15 mm vastag tömörfa tölgy svédpadlót vásároltunk a Trópusifa-Stúdióban. Nem bántuk meg. A meleget tökéletesen átengedi, a gyerekek imádnak hason fekve játszani rajta. Még a konyhát is ezzel burkolatuk, és az egész házban olajos felületkezelést kértünk rá. Nagyon szeretjük, sokkal természetesebb a felülete, könnyen tisztítható.

H-T Aurél

Nagyon hasznos, és érdekes volt a tájékoztatása. Köszönöm. Lakberendezőként sokszor kérnek tőlem tanácsot. Az ön tájékoztatása segített abban, hogy az önök színvonalas termékét ajánlani tudjam.

Varró Ibolya